Autor: Borjana
Leto rezervisano za Vrnjačku Banju

Šta obavezno posetiti u Vrnjačkoj Banji

Ovo leto je definitvno rezervisano za našu državu i zato ga provedite u Vrnjačkoj Banji. Pored toga što je najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji, ova turistička destinacija nudi mesto za odmor, uživanje i rekreaciju.

Njena istorija potiče još od rimskog doba, a bogatsvo lekovitih izvora koristi se i dan danas. Mineralne vode Vrnjačke Banje leče mnoge bolesti poput šećernih bolesti, bolesti organa za varenje, hronična oboljenja, reumatska oboljenja. Pored zdravstvenih usluga koje pruža banja ne sme se izostaviti ni turistička ponuda.

Turističke atrakcije

Ovde je zaista raj za porodični odmor ili odmor sa prijateljima. Bogata ponuda turističkih atrakcija kako u samom mestu, tako i u okolini neće vas ostaviti ravnodušnim.

Atrakcije za najmlađe

Deca će posebno uživati u ovom mestu jer ima dosta atrakcija koje su pripremljene za njih. Vozić saobraća parkom u letnjim mesecima u kom pored dece mogu učestvovati i odrasli i uživati u mirisima, skulpturama i biljnim vrstama koje krase ovaj park. Luna park, koji se nalazi na vrnjačkoj promenadi kraj restorana Srbija, na velikoj čistini pored izvora Jezero uživaće i deca i odrasli. Ukoliko volite avanturu, akciju i ludu zabavu ovo je pravo mesto za vas. Šarolika ponuda raznih đakonija od ringišpila, vrteški, autića, tobogana, trambolina probudiće maštu i igru u vašem detetu.

Japanski vrt

Još jedan kutak namenjen odmoru i relaksaciji je upravo japanski vrt koji je veoma karakteristično ukrašen. Japanska bašta predstavlja harmonično jedinstvo i sklop elemenata žive i nežive prirode koji se u ovom slučaju međusobno dopunjuju.  Toplo letnje poslepodne provedite u ovoj predivnoj prirodi.

Japanski vrt, Vrnjačka Banja

Zamak Belimarković, Zamak kulture

Još jedna znamenitost Vrnjačke Banje koju je nemoguće zaobići. Jedna od najstarijih i najreprezentativnijih građevina ovo mesto čini posebnim. Danas se u njemu nalazi Zavičajni muzej koji je kompleksnog tipa sa arheološko, etnografskom, istorijskom, umetničkom i prirodnjačkom zbirkom. U stalnoj postavci su tri izložbe, ulaz je dostupan svima, a vama preporučujemo da deo svog vremen posvetite našem kulturnom bogatstvu.

Zamak Belimarkovic

Lepote okoline

Vrnjačka Banja je na veoma dobroj lokaciji pa i nije čudo što je jedna od najboljih turističkih destinacija Srbije.  Ovaj deo Srbije vam pruža mogućnost da uživate u prelepoj prirodi, planinskim izletištima, manastirima, kulturno-istorijskim spomenicima, vinogradima. Poseban odmor da dušu pruža planina Goč. Šetnja kroz šume, berba bilja će vas za trenutak odvesti daleko od briga i svakodnevne gradske vreve. Na ovom mestu su najznačajniji spomenici istorije i kulture.

Duhovni mir i miris prirode osetićete u nekim od naših najpoznatijih manastira. Ukoliko dođete u ovaj kraj ne smete zaobići manastire Studenicu i Žiču. Studenica je na 80 kilometara od Vrnjačke Banje. Na putu do Studenice svratite u Žiču, ali i Matarušku Banju kroz koju ćete proći. Tu možete uživati u šetnji po prirodi, ručati i popiti vrhunsko vino iz obližnjih vinarija.

 

Možete posetiti i predivni manastir Gradac, lepota samog manastira i priroda oko njega će vas ostaviti bez daha. Manastir Ljubostinja i Đurđevi stupovi su obližnji manastiri koje možete posetiti i uživati u njihovim lepotama.  Ne propustite tvrđavu Maglič  koja izgleda zapanjujuće i jedinstveno u našem kraju. Ukoliko vas zanima prošlost obavezno posetite misteriozni Maglič i upoznajte se sa neobičnom istorijom.

Bežite već danas od gradske buke i gužve u oazu mira i prirode. Podarite sebi i svojoj porodici odmor kakav zaslužujete uz najbolju ponudu koju ćete maksimalno iskoristiti.

 

Rezervišite svoj savršen vikend:

Autor: Aleksandra
Objavljeno: 09.04.2019.
Iako se Vojvodina doživljava kao mirna ravnica, itekako nudi prilku za ispunjenim i aktivnim odmorom!
Autor: Marija Đokić
Objavljeno: 07.11.2019.
Donosimo vam spisak od deset planina u Srbiji koje su na nas ostavile najveći utisak