Autor: Marija Đokić
6 najlepših jezera u Srbiji

Koja jezera u Srbiji obavezno morate posetiti?

Naša zemlja je bogata predivnom prirodom. Šume, reke, planine, izbor je zaista veliki i možemo dosta o njima da pišemo. Ono što ovaj put izdvajamo za vas to su jezera naše države.

Palićko jezero

Palićko jezero je zvog svojih prirodnih bogatstava veoma privlačno ljudima. Temperatura vode je između 18 i 25C0 što je veoma pogodno za kupanje u letnjim mesecima. Ovo jezero je proglašeno za park prirode zbog svog prirodnog značaja za ekologiju. Životinjski svet jezera čine ribe i ptice, od kojih se pet vrsta nalazi na listi ugroženih ptica u svetu. Biljni svet okolo je veoma bogat, a zanimljivo je što je tu nastanjena i retka vrsta orhideje – močvarni kaćun.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

@fotomanijast је поделио/ла објаву дана

Belocrkvanska jezera

Bela Crkva se nalazi u Banatu i sto kilometara je udaljena od Beograda, a pored grada nalaze se i Belocrkvanska jezera: Glavno, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara. Imaju veoma neobičnu prozirnu boju, a to im omogućava šljunkovita i pješčana obala. Šaransko jezero je jedino neurbanizovano i predstavlja potpuno prirodan ambijent, bogat ribom i pogodan je za ribolov. Ovo su retka jezera u Srbiji koja pored svoje turističke namene služe i drugoj svrsi, a to je treniranje vaterpolo kupa “Jezero” iz Bele Crkve.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели ♈L????️D????️ (@vlada_s__) дана

Zlatarsko jezero

I ovo je jezero veštačko kao i Palićko. Nalazi se u dolini Uvca i nalazi se između planine Zlatara i Murtenice. Treće je po veličini u Srbiji posle Đerdapskog i jezera Perućac. Brana izgrađena na jezeru je najveća kamena brana u Evropi. Okolina ovog jezera je prirodno stanište beloglavog supa što ga još više izdvaja od drugih jezera. To je nešto što i krasi i izdvaja Zlatarsko jezero pored svih lepota koja nudi.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Ristic Milica (@mogliii__) дана

Zaovinsko jezero

Ovo jezero se nalazi na planini Tari i po nastanku je veštačko. Dubina jezera je 110 m, a dopunjavaju dva potoka Konjska reka i Beli Rzav. Izgrađeno je u funkciji hidroelektrane „Bajina Bašta” i prazni se usled niskog vodostaja reke Drine kako bi se dobila voda za pokretanje turbina u hidroelektrani, dok se u slučaju visokog vodostaja voda iz reke prepumpava u jezero. Voda jezera je veoma čista i uz malu preradu se koristi za piće.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Slavica Krsmanovic (@_s_l_a_v_i_c_a__) дана

Borsko jezero

Borsko jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh blizu Bora. Dubina jezera dostiže i 52 metra. Zimi je jezero potpuno zaleđeno što stvara prelep prizor. Priroda oko jezera je prelepa jer ke okruženo četinarskim i listopadnim šumama. Na obali su izgrađene plaže, a nalazi se i nekoliko hotela. Čiste planinske vode koje se ulivaju u jezeru, obiluju raznim vrstama ribe što je pravi užitak za ribolovce.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Inatagram Srbija (@ig_srbija) дана

Vlasinsko jezero

Akumulacioni jezero na jugoistoku Srbije sa dubinom od 35m i nalazi se na području opštine Surdulica. Na mestu gde se danas nalazi Vlasinsko jezero u prošlosti se nalazila tresava, poznata kao Vlasinsko blato, sa ševarom, trskom i samo mestimičnim vodenim površinama, iz koje je izvirala reka Vlasina. Okruženo je planinama Plana, Gramada, Vardenik i Čemernik i nalazi se na 1.213 m nadmorske visine. Jezero ima dva „stalna ili nepokretna“ ostrva - Stratoriju i Dugi del. Poznato je i po plutajućim ostrvima koja vremenom menjaju svoj položaj, a nastala su od podvodnog biljnog sveta izraslog na tresetu, koji se u velikim parčadima otkinuo sa dna jezera i isplovio. Velike stvari koje stvara naša priroda je nešto što svakoga ostavlja bez teksta.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Zarko Djokic (@zarkodj) дана

Rezervišite svoj savršen vikend:

Autor: Aleksandra
Objavljeno: 14.03.2019.
Ako vam je potrebno istinski povezivanje sa prirodom, prijaće vam da boravite u nekom od vikend naselja, koja su ovde smeštena.
Autor: Aleksandra
Objavljeno: 25.03.2019.
Ukoliko volite odmor kraj vode, jezera će vam pružiti pun ugođaj!