Autor: Marija Đokić
Zbog ovih neverovatnih stvari obavezno morate posetiti Sombor

Sve lepote Sombora

Kada dođete u srce Vojvodine i prelepi grad Sombor, nećete ostati ravnodušni prema njegovoj lepoti. Sombor su zelenila, fijakeri, kultura.

Zdanje Županije

Oni koji su željni kulture, županiju ne smeju da zaobiđu. U njoj se nalazi soba koliko jedna godina ima dana. U jednoj od njih nalazi se čuvena slika "Bitka kod Sente", najveća u Srbiji, naslikana na 28 kvadratnih metara platna. Monumentalna i realistična slika Ferenca Ajzenhuta "Bitka kod Sente" naručena je 1896. godine za proslavu milenijuma od dolaska Mađara u ove krajeve. Slika dimenzija 7 x 4 m predstavlja najveće ulje na platnu u našoj zemlji. Ovde možete videti još slika koji su značajne za našu istoriju. Ljubitelji kulture i istorije će biti oduševljeni našim bogatstvima.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Milan Milojić (@milan_milojic_photography) дана

Gradska kuća u Somboru

Gradska kuća predstavlja najprepoznatljiviji znak ovog grada. Arhitektura koja će vas ostaviti bez daha prezentuje i sliku svih ostalih zdanja u gradu. Gradska kuća kao prepoznatljiv simbol Sombora, proglašena je kulturnim dobrom od velike važnosti.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели NSPrevozPutnika (@nsprevozputnika) дана

Gradski Muzej Sombor

Sombor je grad prepun kulture i istorije. Zato ne smete zaobići ni gradski muzej.

Muzej je kompleksnog tipa i raspolaže sa oko 40.000 eksponata razvrstanih u pet kategorija: arheološka, numizmatička, istorijska, etnološka i umetnička zbirka.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Gradski muzej Sombor (@gradskimuzejsombor) дана

Istorijski arhiv - Pašina kula i Krušperova kuća

Ponovo imamo nešto za ljubitelje istorije. Ovde se zaista oseti trag Turaka i njihovog boravka u ovom gradu. Kula kvadratne osnove sa prizemljem i dva sprata, sačuvala je svoj nekadašnji izgled i sa Krušperovom kućom predstavlja jedinstvenu celinu. Danas je u ovoj zgradi sedište Istorijskog arhiva Sombora, čuva arhivsku građu staru više od tri veka.

Somborski salaši

Vojvodina je svima poznata po salašima, etno kućama. Takav je i Sombor. Prepun je salaša, vikendica, odmarališta, gde posle obilaska samog centra i impozantne arhitekture možete odmoriti i uživati u odličnoj hrani i dobroj rakiji ili vinu. Postoje salaši koji su stari preko sto godina i predstavljaju prave etno muzeje sa mnoštvom starih i autentičnih predmeta, koji oslikavaju klasičan vojvođanski način života.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Vikend u Srbiji (@vikendusrbiji) дана

Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“

Verujemo da ste željni prirode. E, pa ovo je pravo mesto za vas. Rezervat svojim prirodnim osobenostima, lepotom, mogućnostima za lov i ribolov i drugim sportsko-rekreativnim aktivnostima poseduje mogućnost razvoja rekreativnog, izletničkog, manifestacionog, eko, seoskog i drugih vidova turizma. Kao što vidite ovde ima za svakoga ponešto i sigurni smo da ćete uživati u ovim ponudama.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Vikend u Srbiji (@vikendusrbiji) дана

Arhitekturu grada Sombora je oblikovala bogata istorija i uticaji mnogih nacija koji su neraskidivo isprepleteni na ovom prostoru kroz vekove. Trgovi su nešto što nećete sigurno zaobići uz šetnju sa porodicom. Sombor poseduje čak sedam trgova. Tu su: Trg Cara Uroša, Trg Vidovdanski, Trg Svetog Trojstva, Trg Svetog Đorđa, Trg Republike, Trg Koste Trifkovića, Trg Cara Lazara.

Ovaj grad ima obilje restorana, kafića i ugostiteljskih objekata gde posle duge šetnje možete da odmorite i uživate u srpskoj tradicionalnoj hrani. Etno restorani i čarde su nešto što ne smete propustiti kada dođete u ovaj grad. Odišu toplinom i romantikom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Mnogo poznatih ličnosti potiču iz ovog grada, svugde ćete videti neki trag naših znalaca, pisaca, sportista. Ovo je grad Laze Kostića, Georgija Brankovića, Jovana Hadžića i mnogih drugih.

Sombor je zaista grad koji treba posetiti i u kom se mora prenoćiti jer jedan dan nije dovoljan da se iskoriste sve kulturne znamenitosti, priroda. Zato dođite da jednom vožnjom fijakera „odlutate“ u Kostićeve pesme.

Rezervišite svoj savršen vikend:

Autor: Aleksandra
Objavljeno: 25.03.2019.
Ukoliko volite odmor kraj vode, jezera će vam pružiti pun ugođaj!
Autor: Aleksandra
Objavljeno: 05.03.2019.
Našu zemlju je u januaru ove godine posetilo 177.750 turista.