Autor: Marija Đokić
Koje su najlepše reke u Srbiji - Najvrednije bogatstvo naše zemlje

Neverovatne ideje za savršen odmor i opuštanje pored reke.

Potreban vam je odmor i beg od svakodnevne gužve, ali nemate ideju gde biste uživali? Mi imamo odlične ideje i predloge za lep izlet. Ko još ne voli provesti vikend sa svojom porodicom i to u prirodi. Naša zemlja je bogata prirodnim bogatstvima i to treba da iskoristimo. Reke su verovatno najvrednije blago koje krasi našu državu. Stoga, predstavljamo vam najlepše reke Srbije. One i te kako mogu biti inspiracija za vaš savršen odmor. Bogatstvo voda Srbije koje pripadaju slivovima Crnog, Egejskog i Jadranskog mora, pružaju mir i opuštanje uz ravničarske reke, a tu su i planinski brzaci za ekstremne avanture.

 

Najveće i najlepše reke

 

Dunav, Sava, Morava i Drina su najpoznatije i najveće reke u Srbiji. Sve one imaju svoje pritoke u ravničarskim i planinskim krajevima. Vojvođani takođe imaju dosta izbora. Tu su Dunav, Tisa, Begej, Tamiš. Ove reke pružaju najlepše zadovoljstvo u ribolovu, odmoru i prelepim krajolicima. Pored svoje lepote koju nam pružaju, Dunav i Sava su reke koje imaju duboko korito i dobre su za plovidbu brodova, a Dunav, Drina i Zapadna Morava imaju hidroenergetski potencijal i bitne su za razvoj privrede naše države. Verovato najlepša mesta reka jesu ušća pritoka u glavne reke. Beograđani imaju najlepši prizor jer se baš u Beogradu spajaju jedne od najvećih reka u Srbiji, Sava i Dunav. To je nezaobilazno mesto za odmor i uživanje ukoliko se nađete u Beogradu. Veliki značaj Save se ogleda u njenoj dužini jer spaja tri glavna grada – Beograd, Zagreb i Ljubljanu. Obale Save možete posetiti u Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Obrenovcu i Sremskoj Rači gde se Drina, kao najveća i najznačajnija njena pritoka uliva i pravi predivno ušće.

 

Reka Drina - Prirodna lepotica za opuštanje i avanturu

 

Drina je jedna od najlepših i najbržih reka. Ona predstavlja prirodnu granicu Srbije i Bosne i Hercegovine. Svojom dužinom prostire se u jugozapadnom i zapadnom delu Srbije. U njenim lepotama možete uživati u Bajinoj Bašti, Loznici, Zvorniku, Ljuboviji. Gornji i srednji tok reke se odlikuje planinskim i brzim tokovima. Tu se organizuju razni raftinzi i regate, te je ona u ovom delu odlična za ljude željne avanture i adrenalina. Pošto je ova reka tako bogata ona u svom donjem toku nudi ravničarski dio reke koji je idealan za opuštanje i šetanje.

 

Velika Morava - Najveća srpska reka

Ne smemo da zaboravimo ni Veliku Moravu koja je zajedno sa Zapadnom Moravom najveća srpska reka. Pre ulivanja u Dunav, Velika Morava se račva, čineći 47 km dug rukavac pod nazivom Jezava, koji se uliva u Dunav odvojeno u gradu Smederevu pošto se prethodno spoji sa dužom 51 km rekom Raljom, sa leve strane. Ova reka krasi Smederevo, Jagodinu, Ćupriju, Paraćin, Požarevac i druga mesta u Pomoravlju.

 

Uvac - Nesvakidanja reka i netaknuto bogatstvo

 

Ako želite nešto nesvakidašnje onda je Uvac pravo mesto za to. Uživaćete u posmatranju retkih beloglavih supova, zaboraviti na probleme, osluškivati zvukove prirode i prepustiti se netaknutom prirodnom bogatstvu. Najčistija reka jugoistočne Evrope je reka Gradac koja se upravo nalazi u Srbiji i izvire ispod planine Povlen. Ta čistoća i planinski predeli ostaviće vas bez daha.

Sve ove reke se nalaze u raznim delovima Srbije. Srbija je sa svih strana zagrljena rekama i to su naša najveća i najlepša bogatstva koja treba da čuvamo i uživamo u njima.

Rezervišite svoj savršen vikend:

Autor: Marija Đokić
Objavljeno: 25.03.2020.
Jezera u Srbiji koja plene svojom lepotom.
Autor: Marija
Objavljeno: 22.02.2019.
Već duže vreme razmišljate na koji način je najbolje da iskoristite svoje teško zarađene slobodne dane, a niste raspoloženi za pasivan odmor? Onda je vikend u Beogradu pravi izbor za vas.