Autor: Marija Đokić
10 najlepših mesta u Srbiji koje obavezno morate posetiti

Za vas smo pripremili listu od deset atraktivnih i interesantnih mesta u Srbiji koje nikako ne smete propustiti da posetite.

1. Resavska pećina

Ukoliko želite da istražite sve lepote Srbije, Resavska pećina svakako bi trebalo da bude u vašem planu. Smeštena na dvadeset kilometara od Despotovca, Resavska pećina nudi svojim posetiocima zanimljivosti koje će ih ostaviti bez daha. Znamo je najviše po njenim dvoranama koje su ispunjene pećinskim nakitom u žutoj, beloj i crvenoj boji. Od nedavno Resavska pećina nudi i zabavu u vidu Avantura parka na otvorenom, a u njenoj neposrednoj blizini nalaze se i manastir Resava, Ravanica i Zlatenac, kao i Lisini vodopadi i Veliki buk.

 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Tijana????????✈️????????????‍♀️???? (@tijanabarcelona) дана

 

2. Đavolja varoš

Bila je jedan od naših kandidata za novih sedam svetskih čuda prirode, a svi se možemo složiti da Đavolja varoš predstavlja jedinstveni fenomen koji posetioce ostavlja bez teksta. Ova turistička atrakcija prepoznatljiva je po specifičnim reljefnim oblicima i formacijama, kao i izvorima jako kisele mineralne vode. Đavolja Varoš nalazi se u neposrednoj blizini Kuršumlije, a ukoliko se odlučite da je posetite, izdvojite neko vreme i za obilazak Caričinog grada i Hisara.

 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Marija Paunovic (@marasfoto) дана

  

3. Rosomački lonci

Na tridesetak kilometara od Pirota nalaze se Rosomački lonci - što je zapravo naziv za kanjon Rosomače. Svoj naziv dobili su zbog proširenja sa virovima koji svojim izgledom podsećaju na lonce. Ovo jedinstveno čudo prirode idealna je lokacija za porodični izlet i sigurni smo da ćete uživati u nestvarno lepom pogledu na ovaj unikatni kanjon.

 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Meet the Serbs (@meet.the.serbs) дана

 

4. Rezervat prirode Uvac

Kada se govori o prirodnim lepotama Srbije, većini turista će prvo pomisliti na očaravajući Uvac. Između planina Zlatar i Zlatibor protiče reka Uvac, koja je poznata po svojim prelepim meandrima u kojima možete uživati sa okolnih vidikovaca. Kanjon reke Uvac je i najveće stanište ugrožene vrste - Beloglavog supa.

 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Meet the Serbs (@meet.the.serbs) дана

 

5. Krupajsko vrelo

Ukoliko ste na Instagramu već videli fotografije koje vas podsećaju na Tajland, a ispod njih piše da su slikane u Srbiji - budite sigurni da je na njima Krupajsko vrelo. Ova ekološka oaza prepoznatljiva je po nestvarnom plavetnilu vode i prepoznatljivom zelenilu rastinja, a pogled na ovu čaroliju prirode deluje opuštajuće i inspirativno na svakog posetioca.

 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели BALKAN (@visit.balkan) дана

 

6. Viminacijum

U neposrednoj blizini Požarevca nalazi se važno arheološko nalazište Viminacijum. Upravo je Viminacijum bio glavni grad rimske provincije i rimski vojni logor iz I veka n.e. Na ovom mestu pronađen je veliki amfiteatar iz tog perioda, kao i carski mauzolej, rimske terme, bazeni i prostorije za masažu.

 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

@boy_an_mil је поделио/ла објаву дана

 

7. Vodopad Prskalo

Jedna od manje poznatih lokacija naše zemlje, ali podjednako zanimljiva i čarobna, jeste vodopad Prskalo. Smešten je u blizini Resavice i Despotovca, na planini Kučaj i pravi je dokaz kako priroda može da stvori najlepše pejzaže koji odmaraju dušu. Sam vodopad Prskalo visok je 15 metara, a nastao je kombinacijom vode, krečnjaka i bujne vegetacije.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Kompas kaže Srbija (@kompaskazesrbija) дана

 

8. Golubačka tvrđava

Ostaci Golubačkog grada nalaze se u Nacionalnom parku Đerdap, a njegov najvažniji deo čini Golubačka tvrđava. Ona je nedavno potpuno obnovljena i sada je otvorena za sve posetioce koji su željni fantastičnih prizora i interesantnih lekcija iz istorije.

 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Putomani.rs (@putomani) дана

 

9. Stopića pećina

U blizini Zlatibora nalazi se Stopića pećina, kroz koju protiče Trnavski potok. Ovo čudo prirode izgleda veoma impresivno i svi njeni posetioci bivaju opčinjeni bajkovitim izgledom. Specifična je po kaskadnim kadama nastalim taloženjem krečnjaka, niz koje se spušta voda.

 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Zlatibor sobe (@zlatibor_sobe) дана

 

10. Đerdapska klisura

Smeštena između Srbije i Rumunije, Đerdapska klisura predstavlja najveću i najdužu klisuru u Evropi u kojoj se nalaze važni spomenici prošlosti. Poseduje biljni i životinjski svet izuzetne vrednosti i lepote, i upravo oni su srž Nacionalnog parka Đerdap, poznatijeg kao Gvozdena kapija Dunava.

 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Marija Mitrović (@marijamitrovicx) дана

 

 

Da li ste vi posetili neko od ovih mesta?

Da li znate još neku interesantnu lokaciju koju smo zaboravili da spomenemo?

Rezervišite svoj savršen vikend:

Autor: Marija Đokić
Objavljeno: 23.12.2019.
Niste još uvek sigurni gde ćete za doček Nove godine? Mi imamo rešenje za vas.
Autor: Aleksandra
Objavljeno: 24.01.2019.
Vodimo vas na kratko putovanje kroz našu lepu zemlju i upoznajmo sa samo delom zanimljivih mesta koje krije!