Autor: Aleksandra
5 zanimljivih destinacija u Srbiji

Srbija

Da li ste se ikada zapitali - koliko zaista poznajte svoju zemlju? Koliko ste uopšte njom putovali? Ako krenete, vrlo brzo ćete shvatiti koliko je neotkrivene lepote i neverovatnih priča!

Vodimo vas na kratko putovanje kroz našu lepu zemlju i upoznajmo sa samo delom zanimljivih mesta koje krije!

Gostuša

Gostuša je selo napravljeno od - kamena! Nalazi se na padinama Stare planine, na 700 metara nadmorske visine. To je najneočnije selo u Srbiji, kome ništa nije moglo ni vreme. Njena arhitektura sačuvana je autentčna. Nažalost, danas je ovde samo stotinak meštana, u odnosu na nekadašnjih 1.500. 

Vinatovača

Vinatovača je, verovali ili ne - prašuma! To je specijalni rezervat u kome bukva raste već 350 godina, a dostže visinu i do 45 metara. Kroz prašumu teče potok Vinatovac. Priroda je poptuno očuvana, jer je zabranjena seča stabala, pa čak i branje bilja. Do nje se teško dolazi, a nalazi se u Gornjoj resavi. 

Prerasti vratne

Ovo je neverovatna prirodna atrakcija, koja se nalazi u Negotinskoj krajini (naslovna fotografija). Nekada je bila pećina, koja se urušavala i ostavljala za sobom prave skulpture. Mala, Velika i Suva prerats predstavljaju najviše kamene lukove u Evropi. Mala prerast je najviša - 34 metara.

Semeteško jezero

Jezero na Kopaoniku krije neverovatnu pojavu - ostrva koja plutaju! Ono što je posebno zanimljivo, na njima se možete provozati, umesto sa čamcima. Jedino su vam potrebna vesla. Ovo jezero je široko oko 80 metara, a smatra se da je nastalo pre više miliona godina. 

Kanjon reke Temštice

Ovaj kanjon važi za jedan od najlepših u Srbiji. Još se naziva i Mali Kolorado, zbog crvene boje. Nalazi se na Staroj Planini, u blizini sela Temska. Formirala ga je reka Temštica, koja se sa visova planine spušta u Nišavu. 

Foto: Wikipedia / Anja Ignjatovic

 

Rezervišite svoj savršen vikend:

Autor: Aleksandra
Objavljeno: 27.02.2019.
Portal Serbian Adventures na nedavno održanom sajmu turizma u Beogradu, dodelio je priznanja na osnovu konkursa "5 idealnih dana za odmor u Srbiji".
Autor: Aleksandra
Objavljeno: 09.04.2019.
Iako se Vojvodina doživljava kao mirna ravnica, itekako nudi prilku za ispunjenim i aktivnim odmorom!